sobota, 7 kwietnia 2012

Przepis na kolbę dla chomika

Kolba

Składniki:
- mąka pszenna lub kukurydziana (ciasto będzie bardziej chrupiące)
woda
- patyczki po zjedzonych kolbach lub mała kromka chleba
- przykłady dodatków: mieszanka ziaren, kawałki herbatników bez czekolady, orzechy, suszone warzywa itd (to już według uznania) 




Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z wodą (mąki więcej a wody mniej). Powstać ma twarde ciasto, którym oblepiamy patyczek lub kromkę chleba nie za grubą warstwą. Teraz możemy przystąpić do dekorowania patyczka przysmakami. Udekorowaną kolbę zamieniamy w wałek do ciasta i toczymy po stolnicy, równocześnie przygniatając kolbę do niej. Chodzi o to by przysmaki wgnieść do ciasta. Podobnie postępujemy z kromką chleba, przed upieczeniem można zrobić mała dziurę, aby przewlec np. drucik. Jeszcze raz obtaczamy w przysmakach i wkładamy do piekarnika na 15 minut (180°C). Upieczoną kolbę kładziemy w dość ciepłym miejscu na około 2 godziny, ponieważ ciasto musi dobrze wyschnąć. I gotowe !!! ;D





lub drugi przepis :




Składniki :
- 40g mąki pszennej
- 1 białko jajka
- łyżeczka miodu
- mieszanka dowolnych ziaren
- dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie się znalazły

Przygotowywanie :
Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące. Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta. Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś, co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają. Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C - 200*C. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić!


i jeszcze jeden sposób : 


Kolba w wafelku 
Składniki:
Mąka, zimna woda, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone banany, pestki dyni, pestki słonecznika, jęczmień, orzechy ziemne, suszone owoce dzikiej róży, niesolone pistacje, wafle bez cukru. Dodaję, że jeśli nie masz niektórych składników, nie musisz ich mieć. To tylko zależy od tego czy kolba będzie urozmaicona.
Przygotowanie :W misce rozrób w małej ilości zimną wodę z mąką. Trzep to trzepaczką podgrzewając, aż stwardnieje. W tym czasie niech druga osoba pokroi wafel na 4 części. Lekko stwardniałe ciasto obklej wokół patyczka, a potem przyklej do ciasta 4 wafelki. Wafelkową, kwadratową kolbę wstaw do piekarnika w temperaturze 150ºC na pół godziny. W 10 min. przed upływem tego czasu zacznij rozrabiać następną porcję ciasta – tym razem w nieco większej ilości (oczywiście nie zapomnij o ogrzewaniu), a w tym czasie druga osoba niech zacznie rozdrabniać orzechy (wszystkie) i banany. Do ciasta dodawaj kolejno wszystkie składniki. Potem wyjmij kolbę z piekarnika i zacznij oklejać ją ciastem (w tym czasie niech druga osoba zajmie się krojeniem wafli). Potem obłóż kolbę wafelkami i wstaw do piekarnika w temperaturze 180ºC na pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij kolbę z piekarnika. Możesz też przeciągnąć po niej cienkie pasmo miodu w płynie, po czym podaj chomikom.

POWODZENIA ;) !!! ^_^ !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz